10. april 2016

Huer til pigerne og lidt om den perfekte strikkepind?

Måske husker du, at februar var sådan lidt forhekset. Jeg måtte trevle en del op og strikke om og noget blev strikket to gange. Sådan var det med denne lille vævestrikkede hue fra Maries ideer. Min svigerdatter ville gerne have en hue, der sad lidt løsere end den hun normalt bruger, men den første jeg strikkede sad for stramt og jeg måtte i gang igen. Dermed fik Lillefrø også en ny hue ;-)


Lillefrøs er strikket med to tråde og min svigerdatters med tre. Originalen er strikket i det lækre Peruvian Highland fra Filcolana (kan bl.a fåes i Hønsestrik i Aalborg), men jeg havde ikke nok på lager og valgte derfor at strikke med en tråd Sandnes Alpaca og Kid Seta som har lagret i mange, mange år ;-)


Og nu til det med strikkepindene :-) Jeg tror, at de fleste strikkeres læringskurve har været mere stejl end nogensinde de seneste år. Nye teknikker spredes lynhurtigt og meget effektivt via Youtube - ligesom der er adgang til alle de gode, gamle kendte teknikker som vi før i tiden skulle lære af vores mor eller bedstemor og workshops afholdes og blomstrer som aldrig før. Du kan simpelthen ikke undgå at blive klogere meget hurtigere ;-) Især de mange nye teknikker stiller større og større krav til vores basale værktøj - strikkepindene. Rundpinde i forskellige variationer er blevet det mest almindeligt brugte - ikke mindst fordi, det skåner nakke og håndled, hvis man lærer at sidde rigtigt med dem. Her teknikken 2-at-a-time-toe-up ;-)


En rundpind skal opfylde en række krav: En ordentlig spids, en glat krop, en sømløs overgang til wiren, en smidig wire med drejeled for at nævne nogle og ingen af de tidligere pinde, jeg har afprøvet har været ok på alle parametre, derfor måtte jeg prøve Signature Needle Arts og har nu strikket med min p 3,5 i ca 4 mdr. Det har været en gennemført fornøjelse og jeg har netop udvidet maskinparken med yderligere to, for det er sådan set det tætteste jeg indtil videre kommer på den perfekte strikkepind - jeg har udvidet med pind 4 og 5 og ønsker mig fortsat en 4,5. Desværre er der heller ikke her idyl over hele linien, for pindene fåes kun fra 3,25 og opefter og den enkelte wire passer kun til den størrelse pind, den er købt til. Så det er ganske klogt at tænke sig om, inden man farer ud og investerer i en strikkepind, der koster 395,00 kr. Jeg strikker dog så meget, at jeg ikke vil gå på kompromis og det her er uden tvivl den bedste strikkepind, jeg har prøvet. Det er virkelig første klasses håndværk - disse er med den spids, der hedder stilletto og er købt hos Familien Davidsen og jeg havde dem i hånden dagen efter de var bestilt :-)


Da jeg begyndte at strikkeblogge tilbage i 2008 var det store hit rundpinde med udskiftelige wirer. Jeg var ikke sen til at købe det store Knitpro sæt med birketræspinde og hvor var/er de pinde lækre. Og hvor fantastisk med alle de projekter, jeg altid havde i gang, at jeg bare kunne sætte wire-stopper på og bruge pinden til et nyt projekt. Men lykken varede meget kort - jeg kunne strikke wiren af pinden på 5 min, fordi den ikke havde drejeled. Nogle strikkere får ikke det problem - det handler alene om den måde man strikker på og derfor er der også mange, der elsker Knitpro og ikke har problemer med at wirerne ryger af - mere glatte og lækre pinde skal man også lede længe efter og wirerne er pænt fleksible. Bemærk, at jeg dengang også købte srømpepinde og en enkelt 3ér med fast wire - dem bruger jeg stadig :-)


Mit sæt blev foræret væk og jeg skiftede til Addi Click systemet, men dengang var spidserne så stumpe, at jeg ikke kunne bruge dem til ret meget - til gengæld oplevede jeg aldrig, at wiren røg af. Addi Click findes nu også i en lace udgave og basic pindene har vist også fået en bedre spids. Men mine blev foræret væk. Jeg vender dog ofte tilbage til mine gode gamle Addi turbo og lace med faste wirer som jeg aldrig smider ud, fordi de også er ret gode. Dog er lace-wiren ufleksibel og får alt for let knæk.

De seneste år har jeg afprøvet Chiagoo - både bambus og metal med udskiftelige wirer og jeg har stort set været glad for dem. De har drejeled i wiren og jeg har heller ikke her haft problemer med wirer, der ryger af. Til gengæld er wirerne med drejeled noget stive og får let knæk, især når jeg anvender dem til magic loop. Det er pinde, jeg vil blive ved med at bruge, men kun til "almindelig" strik - altså ikke teknikker, der kræver ekstra meget af wiren.


Jeg har også fået afprøvet Knitpro Zing som er en ganske fin rundpind med fast wire, men der gik ikke lang tid før wiren fik et knæk i overgangen til pinden, så den har ikke længere sømløs overgang. Til gengæld koster den også kun en syvendedel af prisen på en Signature Needle Arts.

Medens jeg lavede dette indlæg gennemgik jeg en række gamle indlæg - det blev et historisk blik fra 2008 og til i dag. Hold nu op, hvor har jeg brugt og bruger stadig mange, mange penge på garn og pinde og alt, hvad dertil hører. Det gør du også - så vi vil have ordentligt værktøj og ordentlig service, ikke? ;-)

Tusind tak for alle jeres kommentarer til marts sjal og sokker :-) Ha en dejlig søndag derude - forhåbentlig med glødende pinde og måske en god tur ud i det dejlige solskinsvejr?

Faktaboks
Design: Maries ideer: Hue med glatstrikket puld - nr 1 januar-april 2016
Garn: Sandnes mini alpaca, 100% alpaca og Madil Kid seta 70 %mohair, 30% silke
Garn fra lager: Det har lagret i mange år
Anvendt: Ca 150 g alpaca og 50 g Kid seta
Farve: Lilla - ikke ordentligt gengivet på billederne
Købt hos: En butik i Randers?
Pinde: 4 og 6
Str. strikket efter den største str begge gange ;-)
Bemærkninger: Et hyggeligt lille projekt, der bliver mere fint end jeg har været i stand til at gengive. Se evt. modellen i Maries ideer, hvor den er meget bedre fotograferet ;-)