9. juni 2010

100% Majs

At majs kan være blå, vil alle, der har set Jamie Oliver på besøg hos Navajo indianerne vide, men at den også kan være himmelblå og strikbar, dét vidste jeg ikke før jeg kom til Fur ;-)

Inde hos Duddine, hvor der er sådan meget huleagtigt og sine steder lidt dunkelt, styrede jeg lige hen mod hylden med det himmelblå garn. Den effekt har turkis og stærke blå farver altid på mig, jeg kan simpelthen ikke se andet, før jeg har gennemgået og rørt ved de farver. Stor var min overraskelse, da jeg opdagede, at garnet var 100% majs og Duddine blev straks hidkaldt for at forklare, hvad det nu var for noget.


Duddine har en hel kurv fyldt med majs på forskellige stadier fra kerne til fiber og det er utroligt spændende at høre om fremstillingsprocessen. Senere har jeg dog tænkt meget over: Hvorfor lave en spiselig afgrøde om til garn? Og er fremstillingsprocessen ok for miljøet? Det fik jeg slet ikke spurgt Duddine om, for der var SÅ mange nye garner, at jeg slet ikke kunne holde fokus, så dét må blive næste gang. For hvis der er tid, har hun altid en forklaring på det hele. Hun tager flere og flere økologiske (og fairtrade) produkter hjem, så jeg håber på, at majsen er i orden.

Trøjen er en gave og det færdige produkt er utrolig blødt og lækkert. Hvordan fibrene reagerer i brug kan jeg selvsagt ikke sige noget om endnu. Se faktaboksen for at få min vurdering af, hvordan garnet er at strikke med.

Siden sidst har jeg haft fødselsdag og traditionen tro, drog hele familien på udflugt - i år til Tverstedsøerne. Et pragtfuldt område tæt på vesterhavet med varieret skov og store plæner med plads til boldspil og vikingespil som vi dyrkede rigtig meget i år. Fødselsdagsbarnets hold tabte, hvilket jo er fuldstændig uhørt! Vi nåede det lige på den sidste tørre dag, inden det store regnvejr satte ind.

Jeg havde en skøn dag sammen med min dejlige familie og fik så mange fine gaver, men af relevans for bloggen er disse to islandske pragtstykker som jeg længe har ønsket mig. Til efteråret skal jeg svanse rundt i en Endurreisn, den med alle farverne naturligvis :-)


og jeg skal da også promenere en Klukka

.... som jeg ikke har kunnet lade være med fluks at begynde på, se lige den fine hulmønsterkant og ikke mindst rosenborten


Begge kits er fra Wooltimo, der efter sigende ekspederede ordren upåklageligt og i en fart.

Tilsidst lidt om awards: Ann har skrevet så godt et indlæg om emnet, at jeg ikke kan gøre det bedre, så derfor vil jeg stærkt opfordre til, at I læser hendes indlæg. Det er nemlig begrundelse for, at jeg fremover erklærer min blog for award-fri zone, ligesom f.eks. Tovepia har gjort. Jeg vil understrege, at jeg altid er blevet glad for de awards, jeg har fået, men læs nu Anns indlæg, så vil I kunne følge min tankegang.
Jeg vil dog som altid gerne modtage kommentarer, jeg elsker det element af dialog, der ligger i dem og selvfølgelig også den ros og anerkendelse, de tips/tricks/gode råd/ideer, der følger med. Jeg kommenterer selv flittigt, for at give min personlige respons og anerkendelse til andre og vil gerne slå fast, at jeg ikke kommenterer for kommentarens skyld, men fordi jeg synes, der er noget at bemærke og anerkende og/eller fordi jeg er interesseret i dialog:-)

Hvad siger I derude? Måske skulle vi opfinde en anden slags awards? Måske skal jeg uddele STRIKKEHEKSENS AWARD ;-) Den kunne f.eks. gives til den blogger, der i høj grad har inpireret og glædet mig indenfor en eller anden nærmere defineret tidsperiode. Den skal kun kunne uddeles til én, en gang om året f.eks. og kan ikke gives videre. Den vil ikke være behæftet med krav, kun en grundig begrundelse for, hvorfor jeg har valgt som jeg har. Det er absolut bare en løs ide, men det kunne måske være lidt sjovt ??? Ved ikke rigtigt, for vi har jo kommentarerne, men for at lave lidt ekstra fest indimellem? Nå, det må der tænkes over.

Nu til fakta om majstrøjen - håber I har en god dag derude :-)

Faktaboks
Design: Filati hæfte 35, forår 2008 - model 35/04
Garn: Poppari - teetee, 100% majs
Garn fra lager: Nej
Anvendt: Godt 6 nøgler a 50 g, men trøjen vejer kun 250 g??
Farve: Himmelblå, nr. 03
Købt hos: Duddines vævestue på Fur
Pinde: 5
Str. 36/38
Ny teknik: Ingen
Bemærkninger: Bullen er strikket i glat med vrangen ud. Garnet splitter en smule, men ikke nok til at irritere mig for alvor. Alt kan ses i garnet og det jævner sig ikke nævneværdigt ud i vask. Se f.eks billedet ovenfor af trøjen fra siden, hvor alle ind- og udtagninger er meget tydelige. Så der skal strikkes meget omhyggeligt.
Løbelængde: 100g = 220 m
Forbrug i løbende m (anvendt*m/g): 660 m
Forbrug i løbende m ialt i år: 18885,8 m
Anvendt garn i år: 5kg og 477 g